A gyógynövénytúrával kapcsolatos leggyakoribb kérdések

Hogyan válasszak a túrák közül?

Az egynapos gyógynövényismereti túrát azoknak ajánljuk, akik szeretnének bepillantást nyerni a fitoterápia világába, ismereteket szerezni a gyógynövényekről, és megismerni Gyuri bácsi gyógynövénykertjét.

Csoportos egynapos túráinkon iskolai osztályok, szakmai szervezetek, természetjáró klubok vehetnek részt, májustól szeptemberig, az általuk preferált időpontban. Minimun 15 fős csoportok jelentkezését várjuk! A festői szépségű, barátságos hangulatú Bükkszentkereszten gyógynövénykert-látogatáson, szakmai előadásokon, rövid terepi túrán vehetnek részt a vendégek.

A háromnapos gyógynövényismereti túrákon a résztvevők alapos elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatnak a gyógynövények világáról, botanikai jellemzőiről, gyűjtéséről, felhasználásáról. Lakatos Márk túravezető izgalmas szakmai előadásokkal és több terepi túrával várja az érdeklődőket, hogy elmélyülhessenek a gyógynövények világában.

A háromnapos „Fűben-fában orvosság” túrákon Dr. Pottyondy Ákos vezetésével azok részvételét várjuk, akik szívesen megismerkednének a bennünket mindenhol körülvevő legfontosabb gyógynövényekkel, vagy gyermekkorunk elfeledettnek hitt régi gyümölcsfajtáival és olyan gyakorlati ismeretekre vágynak, melyeket saját otthonukban is sikerrel tudnak hasznosítani.

Hogyan tudok jelentkezni a túrákra?

Idén is kizárólag online jelentkezéseket fogadunk el bükkszentkereszti gyógynövénytúráinkra. Ezt vendégeink érdekében vezettük be, hiszen így a túrák szabad helyeit a jelentkezések pontos sorrendjében tudjuk feltölteni.

Az egynapos gyógynövényismereti túrára a regisztráció a részvételi díj azonnali online, valamint a helyszínen történő befizetése esetén is érvényes. Az online fizetés módjai a jelentkezés leadásakor SimplePay vagy SZÉP kártya online, és ebben az esetben a részvételi díj is kedvezőbb. Helyszíni fizetés bankkártyával, SZÉP kártyával és készpénzzel is lehetséges. Az egynapos túra esetén 1 személy maximum 6 főt regisztrálhat.

A háromnapos gyógynövényismereti túrára és a „Fűben-fában orvosság” túrára a regisztráció csak a teljes részvételi díj megfizetése esetén érvényes. A fizetés az online jelentkezés leadásakor, azonnali teljesítéssel lehetséges: SimplePay vagy SZÉP kártya online felületeken. A háromnapos túrákra 1 személy maximum 4 főt regisztrálhat.

A csoportos egynapos túrák igénylése esetén (min. 15 fő) is az online jelentkezési felületen tudja felvenni a kapcsolatot a szervezőkkel.

Hogyan tudok OTP SZÉP kártyával fizetni?

SZÉP kártyás fizetésre mind a jelentkezés leadásakor online (1 és 3 napos túrák), mind pedig a helyszínen lehetőség van (1 napos és csoportos túrák). OTP, K&H és MKB Szép kártyákat fogadunk el. A gyógynövénytúrák részvételi díját 2021. december 31-ig mindhárom alszámláról lehet fizetni. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alszámlák továbbra sem kombinálhatók, tehát a tranzakció teljes értékének rendelkezésre kell állnia a választott alszámlán ahhoz, hogy a tranzakció sikeresen teljesülhessen.

Hogyan tudok információt kapni, ha kérdésem lenne a túrákkal kapcsolatban?

Információkérés e-mailben: turak@gyorgytea.hu
Információkérés telefonon (kizárólag hétfőtől péntekig, 9.00-től 17.00-ig): +36-30-756-9783

Milyen szálláshelyet ajánlanak, ha 3 napos gyógynövénytúrán veszek részt?

Bükkszentkereszt honlapján a falu összes fogadóját és magán szálláshelyét megtalálja. A fogadókért kattintson az alábbi linkre!
http://bukkszentkereszt.hu/fogadok-panziok

A magán szálláshelyekért kattintson az alábbi linkre!
http://bukkszentkereszt.hu/maganszallasok/

Szállásfoglaláskor érdemes arra gondolni, hogy a nagyon távolról érkezők időben megérkezzenek, akár már a túrát megelőző napon. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a szálláshelyeket általában 10 óráig el kell hagyni, azonban a háromnapos túrák utolsó napján a program délutánig tart.

Hogyan tudom Bükkszentkeresztet autóval megközelíteni?

A falu Miskolctól 20 km-re nyugatra, a Bükk hegységben fekszik. Érdemes arra odafigyelni, hogy a fedélzeti navigáció hajlamos Bükkszentlászló irányába irányítani, ami egy egysávos, szakadékos, veszélyes út. Azt javasoljuk, hogy Miskolc felől kerüljön Lillafüred felé, vagy jöjjön Eger felől a Bükkön keresztül. Utóbbi kanyargós, de nagyon látványos, szép út.

Hogyan tudom Bükkszentkeresztet busszal megközelíteni?

Tájékozódjon a buszok indulásáról a Volán honlapján. A falu központja a „Borostyán étterem” megállónál van, onnan 1 perc sétával elérhető a Gyógynövényház. A gyógynövénykerthez az „autóbusz forduló” megállónál kell leszállni, ahonnan 10 perc sétával érjük el a kertet.

Honnan indulnak a túrák?

Az 1 napos gyógynövényismereti túrák és a csoportos túrák az új gyógynövénykertből indulnak. A térképért kattintson az alábbi linkre!

A 3 napos túrák gyülekezőhelye a Közösségi ház (Kossuth út 32.) A térképért kattintson az alábbi linkre!

Eső esetén is megtartják a túrát?

A túrákat szemerkélő esőben még megtartjuk, ezért érdemes esőkabáttal, valamint vízálló, túrára alkalmas cipővel érkezni. Ha viszont az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga vagy piros jelzést ad ki, a programváltozás jogát fenntartjuk.

Mi történik, ha egynapos csoportos túrát igényeltünk, de időközben a csoport létszáma 15 fő alá csökkent?

15 főnél kisebb létszámú csoportokat csak a 15 főre vonatkozó részvételi díj befizetése fejében tudunk indítani.

Mi történik, ha elkésem az indulásról?

Az egész csoport sajnos biztosan nem tud várni a később érkezőkre, érdemes pontosan érkeznie. Ha mégis becsúszna egy kis késés, a Gyógynövényházban információt kaphatnak arról, hogy hol érhetik utol a csoportjukat.

Milyen nehézségű az egynapos gyógynövényismereti túra?

Egynapos túránk teljes hossza négy óra, melyen belül a kétórás kertlátogatást egy szintén kétórás terepi túra követ. A teljes táv körülbelül 3-4 km, nagyjából 100-150 m-es szintkülönbséggel. A terepi túra során a terepviszonyok változók, kell számítani emelkedőkre is. Kérjük, mindenki maga mérlegelje, hogy képes-e teljesíteni a túrát! Természetesen választhatja csak a rövidebb, kétórás kertlátogatásunkat is.

Milyen nehézségű a háromnapos gyógynövényismereti túra?

Háromnapos gyógynövényismereti túránk esetében az első napon a településen tartózkodunk. A második napon kb. 7 kilométeres terepi túrát teszünk, változó domborzati adottságok mellett. Az egyéni fizikai erőnlétet figyelembe véve adott esetben megterhelő lehet a szervezet számára. Fontos azonban, hogy a túrát séta jellemzi, és több alkalommal is megpihenünk. A harmadik napon, a terepi túrán a település szélén, a Lófő-tisztáson (Nemzeti Park) tartózkodunk, melynek megközelítése aszfaltozott úton történik.

Milyen nehézségű a háromnapos „Fűben-fában orvosság” túra?

A túra első napján teszünk látogatást a gyógynövénykertbe. A második napon egy hosszabb, kb. hét kilométerest terepi túrát teszünk, változó domborzati adottságok mellett, ami adott esetben megterhelő lehet a szervezet számára. A harmadik napon egy könnyebb és rövidebb túrát teszünk a falu környékén.

Milyen cipőben érdemes jönnöm a túrára?

A papucs és szandál nem alkalmas túrázáshoz. Azt javasoljuk, hogy mindenképpen terepre való, túrára alkalmas, zárt, kényelmes cipőben érkezzen, ami nehezebb terepviszonyok esetén is megfelelő. Túracipője ne törje a lábát, ne csússzon, és ne ázzon be!

Milyen speciális túrafelszerelés legyen nálam?

Kérjük, feltétlenül hozzon magával kullancs elleni szert, magas fényvédő faktorú naptejet és a hőség ellen vászonkalapot. Praktikus hátizsákba csomagolni, hogy a kezek szabadon maradhassanak. Jó hasznát veheti egy (pár) turistabotnak is.

Lesz lehetőségem ebédelni?

Az egynapos túrára kérjük, hozzon magával hideg élelmet! A 3 napos túránk minden napján biztosítunk ebédszünetet. A második napon a nagytúra alkalmával hosszabb pihenőt tartunk a terepen, ez esetben javasoljuk, hogy hideg élelem legyen Önnél. Cukorbeteg vendégeink figyelmét külön szeretnénk felhívni rá, hogy mindhárom nap hozzanak magukkal megfelelő élelmet. A túráink során vendégeink egyénileg gondoskodnak a folyadékpótlásról. A nagy melegre való tekintettel rendkívül fontos, hogy legalább 1,5 liter innivaló legyen mindenkinél.

Milyen fontosabb szabályai vannak a vadon termő gyógynövények gyűjtésének?

Általános szabály, hogy állami, nem védett besorolású természeti területen egyéni szükségletre napi 2 kg gyógynövény gyűjthető 61/2017. (XII. 21.) FM rendelet. Fontos tudnivaló, hogy védett besorolású természeti területen (nemzeti park, tájvédelmi körzet stb.) a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségű gyógynövény gyűjtése esetén is!