Lakatos Márk

Lakatos Márk túravezető
Lakatos Márk túravezető

Lakatos Márk túravezető bemutatkozása

Lakatos Márk lassan 11 éve szerelmese és mára már kiváló ismerője is Bükkszentkeresztnek. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt Szent István Egyetem) Gyöngyösi Károly Róbert Campus mesteroktatója, az egyetem gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésének szakfelelőse. Kutatási területe a gyógynövények alkalmazása és termelési rendszerei, valamint a gyógynövényturizmus. Túravezetőink közül ő van legrégebb óta Gyuri bácsi csapatában. Kiváló helyismeretének és a gyógynövényekhez fűződő mind lexikális, mind gyakorlati tapasztalatainak köszönhetően a háromnapos túrái igen közkedveltek és népszerűek a gyógynövények iránt érdeklődök körében.

Magamról:

Már kisgyermekkoromtól meghatározó volt számomra a természet és a növények: a nagyszüleim háza erdő szélén állt, nagymamáék nagy kertet műveltek.

17 éves koromig falun nevelkedtem, háztáji jellegű gazdálkodást is folytattunk. A kertészeti technikum fokozta a téma iránti érdeklődésemet, bár a gyógynövények nem képezték a tananyag részét (sajnos még most sem).

Kertészmérnöki tanulmányaimnak azonban része volt a gyógynövénygyűjtés és -termesztés. 2010-ben jártam először Bükkszentkereszten. E pillanattól vagyok szerelmese e tájnak, kisgyermekkoromat idézi. Számomra itt található a gyógynövénygyűjtés bölcsője, ezért is szervezek ide 2011-től minden évben terepgyakorlatot a hallgatóim részére.

A család felkérésére 2012-től veszek részt túravezetőként, tanácsadóként Gyuri bácsi „birodalmának” életében. Bükkszentkeresztre érkezve minden alkalommal az az érzés tölt el, mintha hazaértem volna, kicsit bükkszentkeresztinek is vallom magam.

Hiszek Edgar Allen Poe mondásában: „Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében.” Arra törekszem, hogy így érezzenek vendégeink, akik részesei lesznek nálunk a gyógynövények e változatos és színes világának.

Galéria