Lakatos Márk

Lakatos Márk túravezető
Lakatos Márk túravezető

Lakatos Márk túravezető bemutatkozása

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember örökségének avatott képviselője, túravezetőink közül a legrégebbi csapattag. Bükkszentkereszt és a gyógynövények kiváló ismerője, évente több 3 napos gyógynövényismereti túracsoportot vezet, amelyekre hamar betelnek a helyek.

“Civilben” a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt Szent István Egyetem) Gyöngyösi Károly Róbert Campus mesteroktatója, az egyetem gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésének szakfelelőse. Kutatási területe a gyógynövények alkalmazása és termelési rendszerei, valamint a gyógynövényturizmus.

„Márk elhivatottsága, mérhetetlen tudása, az élet és a munka iránti alázata pillanatok alatt elbűvölt mindenkit. Tátott szájjal hallgattuk szavait, olykor jókat nevetve anekdotáin és történetein. Életre kelt szavai alatt az összes gyógynövény, személyiségével elbűvölte a hallgatókat, de tán még az erdei állatokat is. Minden ismeretet megtudtunk tőle, míg hallgattuk őt, nem siettünk haza, sőt, ha azt mondta volna, maradjunk még, biztos vagyok benne, hogy a csoport összes tagja egy szavára maradt volna… és talán még most is bóklásznánk felfedezni az erdő rejtett zugait, és keresnénk mesés gyógynövényeket. (Lakatosné L. Andrea)

Magamról:

Már kisgyermekkoromtól meghatározó volt számomra a természet és a növények: a nagyszüleim háza erdő szélén állt, nagymamáék nagy kertet műveltek.

17 éves koromig falun nevelkedtem, háztáji jellegű gazdálkodást is folytattunk. A kertészeti technikum fokozta a téma iránti érdeklődésemet, bár a gyógynövények nem képezték a tananyag részét (sajnos még most sem).

Kertészmérnöki tanulmányaimnak azonban része volt a gyógynövénygyűjtés és -termesztés. 2010-ben jártam először Bükkszentkereszten. E pillanattól vagyok szerelmese e tájnak, kisgyermekkoromat idézi. Számomra itt található a gyógynövénygyűjtés bölcsője, ezért is szervezek ide 2011-től minden évben terepgyakorlatot a hallgatóim részére.

A család felkérésére 2012-től veszek részt túravezetőként, tanácsadóként Gyuri bácsi „birodalmának” életében. Bükkszentkeresztre érkezve minden alkalommal az az érzés tölt el, mintha hazaértem volna, kicsit bükkszentkeresztinek is vallom magam.

Hiszek Edgar Allen Poe mondásában: „Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében.” Arra törekszem, hogy így érezzenek vendégeink, akik részesei lesznek nálunk a gyógynövények e változatos és színes világának.

Galéria