Dr. Pottyondy Ákos

Pottyondy Ákos túravezető
Pottyondy Ákos túravezető

Dr. Pottyondy Ákos

Dr. Pottyondy Ákos, a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének egykori vezetője ma már saját családi gazdaságában foglalkozik a gyógynövények és régi gyümölcsfajták termesztésével, feldolgozásával. Bükkszentkereszten 2021 óta vezet 3 napos “Fűben-fában orvosság” gyógynövénytúrákat, amelyeken a kézzelfogható, gyakorlati tudásé a főszerep.

“Ákos rendkívül jól állította össze az elméleti és gyakorlati anyagot. Nagyon sok információt és indíttatást kaptam! Van mit tanulmányoznom!” (Jézsóné Németh Éva)

Magamról:

Szigetközi és budapesti szülők fiaként, gyermekkoromat 4 testvéremmel Óbuda hegyvidéki részén töltöttem, melynek természeti kincsei a Szigetköz értékeivel kiegészülve egy életre meghatározták érdeklődési körömet. Szüleim nevelése mellett nagy hatással volt rám az apai felmenők szigetközi paraszti életmódja, a teremtő rendnek és a hagyományoknak ott tapasztalt tisztelete és megélése.

Diplomámat a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetében, Természetvédelem szakirányon végeztem, majd a Szent István Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájában doktori (PhD) fokozatot szereztem.

Családi gazdaságunk működtetése mellett 7 éven keresztül irányítottam a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjét, ahol a gyógynövények termesztése mellett kidolgoztam és megvalósítottam azok szerteágazó feldolgozási rendszereit is (tea, illóolaj, kozmetikum stb.).

2018 óta kizárólag saját, gyógynövényekre és ősi gyümölcsfajtákra alapozott családi gazdaságunknak test-lélek-szellem hármasságát szem előtt tartó működtetésével, fejlesztésével foglalkozom. A Pannonhalmán található Ürmös Porta lakó- és gazdasági épületei közösségi, oktató és feldolgozó szerepet kaptak, míg az ezeket övező területeken gyógy- és fűszernövények kisparcellái, valamint a térség ősi gyümölcsfajtáiból összeállított kaszáló-gyümölcsöskert került kialakításra.

A gazdálkodás mellett az Ürmös Porta az évkör rendjéhez igazodó munkálatokra alapozott elméleti és gyakorlati oktatótérként is működik, ahol a kis létszámmal meghirdetett programok résztvevői tapasztalt szakértők irányításával értékes gyakorlati termesztési és feldolgozási ismeretekre tehetnek szert.

Rendszeresen járom a határokon túli magyarlakta területeket, ahol családi-baráti kapcsolataim mellett szakmai tapasztalataim révén is igyekszem segíteni a megmaradást, jövőremélést.

Feleségemmel és három gyermekemmel Pannonhalmán, egy közel 1 hektáros birtokon található, saját magam által tervezett és épített parasztházban élünk.