Gyógynövények gyerekszemmel túra

Kinek ajánljuk?

Szeretettel látjuk, ha szeretné bevezetni gyermekét a gyógynövények rejtelmeibe, mert a Gyógynövények gyerekszemmel 1 napos túra kifejezetten a 6-14 éves gyerekek igényeire szabott, vezetett kertlátogatás. Valamivel kevesebb gyógynövényt mutatunk be, mint a hagyományos túráinkon, de cserébe bátran lehet tépni, morzsolni, szagolni, kóstolni! Túravezetőink mindeközben olyan ismeretekkel gazdagítják a gyerkőcöket, melyek a hétköznapok szerves részét képezik, elárulják például, milyen gyógynövények kerülhetnek a fogkrémbe.

A programról

A 4 órás program Gyuri bácsi legendás kertjének felfedezéséből és egy terepi túrából áll.

  • 10:30-kor gyülekezünk a Gyógynövénykertben, a program a kert meglátogatásával indul. Az 1,5-2 órás séta során 150 gyógynövényfaj 21 ezer egyede között barangolhat, miközben túravezetőnk szavai nyomán feltárulnak a népi gyógyászat főbb gyógynövényeinek érdekességei. A 2020-ban megújult Gyógynövénykertben a filagória vagy a gyógynövényes labirintus mellett a világ legnagyobb hárslevelét is megcsodálhatja, a kert ugyanis a hársfa szív alakú levelét formázza.
  • A kora délutáni, 2 órás 2,5 km-es gyalogtúra során természetes élőhelyükön is felfedezheti a növényeket, sőt, a gyűjtésüket is kipróbálhatja. (Ha úgy érzi, hogy a terepi túra megterhelő lenne, csak a kert látogatására is jelentkezhet.)

Milyen felszereléssel készüljön?

Bükkszentkereszt az ország második legmagasabban (600 méter felett) fekvő települése, amely szubalpesi klímájáról is ismert. A változatos időjárásra kényelmes, könnyű, réteges ruházattal készüljön. Tavasszal jól jön egy esőkabát, széldzseki is, nyáron ne feledje a sapkát, kalapot. Mielőtt elindul, érdemes tanulmányozni az időjárási előrejelzést.

Bár nem mászunk sziklát, de a túra során erdőn, mezőn, domboldalon kalandozunk, a lábbeli ezért lehetőleg legyen kényelmes, a terepviszonyokhoz illő sportcipő, túracipő.

Hogy a legszebb pillanatokat meg tudja örökíteni, és hazatérve rendszerezhesse a friss tudást, ne felejtse a fényképezőgépet, a jegyzetfüzetet, tollat, és a gyógynövénygyűjtésre alkalmas metszőollót sem.

A szükséges felszerelésről, enni- és innivalóról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.

A túra nehézségi foka

Az 1 napos tematikus túrák (hasonlóan a többi 1 napos gyógynövényismereti túráinkhoz), legkönnyebb programjainkhoz tartoznak. De mégis 4 órányi kellemesen megerőltető sétát jelentenek a kertben és dimbes-dombos tájakon, erdőben is. Ha kondíciója, egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé, akkor fontolja meg, hogy csak a Gyógynövénykert-látogatást választja.

Várjuk a jelentkezését!

  • Túra a festői szépségű Bükkszentkereszten.
  • Látogatás Szabó Gyuri, a bükki füvesember bácsi legendás Gyógynövénykertjében.
  • Vezetett, rövid terepi túra a Bükkben, gyógynövénygyűjtés.
  • A maximális létszám túránként 50 fő.
  • A csoportokat a környék nevezetességeit kiválóan ismerő, a Györgytea szellemiségét képviselő, képzett túravezetőink, Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila vezetik.

Az 1 napos tematikus túrák részvételi díja: 2.500 Ft/fő (csak kertlátogatás 2.000 Ft/fő). A túrára csak online jelentkezést fogadunk el.

Online fizetés a SimplePay rendszerén keresztül, vagy SZÉP-kártyával lehetséges.

Túránk résztvevőjeként egy 10%-os kedvezményre jogosítót kupont is kap ajándékba, amelyet a Gyógynövénykert mintaboltjában válthat be 5000 Ft-os vásárlás felett.

A részvételi díj a szakmai program költségeit foglalja magában, az élelemről vagy az utazásról, szállásról Önnek kell gondoskodnia.

A túrára csak online jelentkezést fogadunk el.

Merüljön el kedvenc gyógynövényes témájában, várjuk Bükkszentkereszten!

Gyógynövények gyerekszemmel túra részletes programja

Program letöltése

Túraidőpontok

2024.
június 16.
vasárnap
Minden hely elfogyott
Túravezető: Mezőfi Attila
2024.
július 13.
szombat
Erre jelentkezem
Még 42 szabad hely van
Túravezető: Mezőfi Attila
2024.
augusztus 24.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Mezőfi Attila
2024.
szeptember 21.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Mezőfi Attila

További túráink

1 napos gyógynövényismereti túra

Ahogyan egyetlen csésze Györgyteában is ott rejlik a bükki gyógynövények ereje, úgy az 1 napos gyógynövényismereti túra is emlékezetes pillanatokat tartogat. Látogassa meg a legendás Gyógynövénykertet, túrázzon a terepen, és alapozza meg gyógynövényes tudását!

Túravezető: Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila, Orliczki Attila
Részletek és jelentkezés

A konyha gyógynövényei túra

Az új, 1 napos tematikus túra főszereplői azok a gyógynövények, amelyeket fűszerként is bátran használhat a konyhában. A gyakorlati tudnivalók sem maradnak el, hasznos tippeket, ötleteket is adunk, milyen finomságokat készíthet például kakukkfűvel, borsikafűvel vagy rozmaringgal. Ismerje meg a gyógynövényeket, amelyek a konyhában is nagy örömet okozhatnak!

Túravezető: Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila
Részletek és jelentkezés

Fotózás a gyógynövénykertben túra

Az 1 napos tematikus túrán Orliczki Attila túravezető, fotográfus vezeti be vendégeinket a természetfotózás, a gyógynövények fotózásának titkaiba. Nézze a fotográfus szemével Szabó Gyuri bácsi legendás Gyógynövénykertjének csodáit és tanuljon a szakértőtől!

Túravezető: Orliczki Attila
Részletek és jelentkezés

Praktikák a családi gyógynövénypatikához túra

Ezen az 1 napos, tematikus gyógynövényismereti túrán azokat a gyógynövényeket mutatjuk be, amelyeknek mindenképpen ott a helyük a házipatikában. Milyen teák, kivonatok tesznek jó szolgálatot? Milyen gyógynövények segítenek egészségünk megőrzésében? Válassza ezt a tematikus túrát, és vértezze fel magát a népi hagyományokra épülő praktikákkal!

Túravezető: Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila, Orliczki Attila
Részletek és jelentkezés

Lombhullató túra

2024-től már ősszel is nyitva áll bükkszentkereszti Gyógynövénykertünk. A Lombhullató túrán a télre készülő bükki tájat ismerheti meg, és vele együtt azokat a gyógynövényeket, amelyek ilyenkor is egyediek, mutatósak. Kíváncsi a bükki táj és a kert aranyló őszi pompájára? Sok szeretettel várjuk októberben és novemberben szombatonként.

Túravezető: Orliczki Attila
Részletek és jelentkezés