Lombhullató túra

Kinek ajánljuk?

2024-től már ősszel is nyitva áll bükkszentkereszti Gyógynövénykertünk. A Lombhullató túrán a télre készülő bükki tájat ismerheti meg, és vele együtt azokat a gyógynövényeket, amelyek ilyenkor is egyediek, mutatósak. Kíváncsi a bükki táj és a kert aranyló őszi pompájára? Sok szeretettel várjuk októberben és novemberben szombatonként.

A programról

A 4 órás program Gyuri bácsi legendás kertjének felfedezéséből és egy terepi túrából áll.

  • 10:30-kor gyülekezünk a Gyógynövénykertben, a program a kert meglátogatásával indul. Az 1,5-2 órás séta során 150 gyógynövényfaj 21 ezer egyede között barangolhat, miközben túravezetőnk szavai nyomán feltárulnak a népi gyógyászat főbb gyógynövényeinek érdekességei. A 2020-ban megújult Gyógynövénykertben a filagória vagy a gyógynövényes labirintus mellett a világ legnagyobb hárslevelét is megcsodálhatja, a kert ugyanis a hársfa szív alakú levelét formázza.
  • A kora délutáni, 2 órás 2,5 km-es gyalogtúra során természetes élőhelyükön is felfedezheti a növényeket, sőt, a gyűjtésüket is kipróbálhatja. (Ha úgy érzi, hogy a terepi túra megterhelő lenne, csak a kert látogatására is jelentkezhet.)

Milyen felszereléssel készüljön?

Bükkszentkereszt az ország második legmagasabban (600 méter felett) fekvő települése, amely szubalpesi klímájáról is ismert. A változatos időjárásra kényelmes, könnyű, réteges ruházattal készüljön. Tavasszal jól jön egy esőkabát, széldzseki is, nyáron ne feledje a sapkát, kalapot. Mielőtt elindul, érdemes tanulmányozni az időjárási előrejelzést.

Bár nem mászunk sziklát, de a túra során erdőn, mezőn, domboldalon kalandozunk, a lábbeli ezért lehetőleg legyen kényelmes, a terepviszonyokhoz illő sportcipő, túracipő.

Hogy a legszebb pillanatokat meg tudja örökíteni, és hazatérve rendszerezhesse a friss tudást, ne felejtse a fényképezőgépet, a jegyzetfüzetet, tollat, és a gyógynövénygyűjtésre alkalmas metszőollót sem.

A szükséges felszerelésről, enni- és innivalóról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.

A túra nehézségi foka

Az 1 napos tematikus túrák (hasonlóan a többi 1 napos gyógynövényismereti túráinkhoz), legkönnyebb programjainkhoz tartoznak. De mégis 4 órányi kellemesen megerőltető sétát jelentenek a kertben és dimbes-dombos tájakon, erdőben is. Ha kondíciója, egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé, akkor fontolja meg, hogy csak a Gyógynövénykert-látogatást választja.

Várjuk a jelentkezését!

  • Túra a festői szépségű Bükkszentkereszten.
  • Látogatás Szabó Gyuri, a bükki füvesember bácsi legendás Gyógynövény Kertjében.
  • Vezetett, rövid terepi túra a Bükkben, gyógynövénygyűjtés.
  • A maximális létszám túránként 50 fő.
  • A csoportokat a környék nevezetességeit kiválóan ismerő, a Györgytea szellemiségét képviselő, képzett túravezetőnk, Orliczki Attilavezetik.

Az 1 napos tematikus túrák részvételi díja: 2.500 Ft/fő (csak kertlátogatás 2.000 Ft/fő). A túrára csak online jelentkezést fogadunk el.

Online fizetés a SimplePay rendszerén keresztül, vagy SZÉP-kártyával lehetséges.

Túránk résztvevőjeként egy 10%-os kedvezményre jogosítót kupont is kap ajándékba, amelyet a Gyógynövénykert mintaboltjában válthat be 5000 Ft-os vásárlás felett.

A részvételi díj a szakmai program költségeit foglalja magában, az élelemről vagy az utazásról, szállásról Önnek kell gondoskodnia.

A túrára csak online jelentkezést fogadunk el.

Merüljön el kedvenc gyógynövényes témájában, várjuk Bükkszentkereszten!

Lombhullató túra részletes programja

Program letöltése

Túraidőpontok

2024.
október 12.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Orliczki Attila
2024.
október 19.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Orliczki Attila
2024.
október 26.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Orliczki Attila
2024.
november 9.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Orliczki Attila
2024.
november 16.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Orliczki Attila
2024.
november 23.
szombat
Erre jelentkezem
Még 50 szabad hely van
Túravezető: Orliczki Attila

További túráink

1 napos gyógynövényismereti túra

Ahogyan egyetlen csésze Györgyteában is ott rejlik a bükki gyógynövények ereje, úgy az 1 napos gyógynövényismereti túra is emlékezetes pillanatokat tartogat. Látogassa meg a legendás Gyógynövénykertet, túrázzon a terepen, és alapozza meg gyógynövényes tudását!

Túravezető: Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila, Orliczki Attila
Részletek és jelentkezés

A konyha gyógynövényei túra

Az új, 1 napos tematikus túra főszereplői azok a gyógynövények, amelyeket fűszerként is bátran használhat a konyhában. A gyakorlati tudnivalók sem maradnak el, hasznos tippeket, ötleteket is adunk, milyen finomságokat készíthet például kakukkfűvel, borsikafűvel vagy rozmaringgal. Ismerje meg a gyógynövényeket, amelyek a konyhában is nagy örömet okozhatnak!

Túravezető: Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila
Részletek és jelentkezés

Fotózás a gyógynövénykertben túra

Az 1 napos tematikus túrán Orliczki Attila túravezető, fotográfus vezeti be vendégeinket a természetfotózás, a gyógynövények fotózásának titkaiba. Nézze a fotográfus szemével Szabó Gyuri bácsi legendás Gyógynövénykertjének csodáit és tanuljon a szakértőtől!

Túravezető: Orliczki Attila
Részletek és jelentkezés

Praktikák a családi gyógynövénypatikához túra

Ezen az 1 napos, tematikus gyógynövényismereti túrán azokat a gyógynövényeket mutatjuk be, amelyeknek mindenképpen ott a helyük a házipatikában. Milyen teák, kivonatok tesznek jó szolgálatot? Milyen gyógynövények segítenek egészségünk megőrzésében? Válassza ezt a tematikus túrát, és vértezze fel magát a népi hagyományokra épülő praktikákkal!

Túravezető: Boldizsár-Mátyás Gabriella, Mezőfi Attila, Orliczki Attila
Részletek és jelentkezés

Gyógynövények gyerekszemmel túra

A Gyógynövények gyerekszemmel 1 napos túra kifejezetten a 6-14 éves gyerekek igényeire szabott, vezetett kertlátogatás. Valamivel kevesebb gyógynövényt mutatunk be, mint a hagyományos túráinkon, de cserébe bátran lehet tépni, morzsolni, szagolni, kóstolni! Túravezetőink mindeközben olyan ismeretekkel gazdagítják a gyerkőcöket, melyek a hétköznapok szerves részét képezik, elárulják például, milyen gyógynövények kerülhetnek a fogkrémbe.

Túravezető: Mezőfi Attila
Részletek és jelentkezés