Péntek Kata

Péntek Kata régóta a gyógynövények szerelmese. Ez vezette először Bükkszentkeresztre is, ahol részt vett egy 3 napos gyógynövényismereti túrán. Ennek hatására kezdett el komolyabban foglalkozni a gyógynövényekkel és lett a MATE gyógynövényszakos hallgatója, Lakatos Márk tanítványa. Mára már a megszerzett ismereteket túravezetőként osztja meg az érdeklődőkkel.

Alföldi kistelepülésről származom, kisgyermekkoromat és 18 éves koromig minden nyarat falun töltöttem nagymamámnál. Életem meghatározó évei voltak ezek, nagymamámtól tanultam először a gyógynövényekről, a természet, a növények és az állatok szeretetéről. Nagymamám termesztette és gyűjtötte is a gyógynövényeket, minden nyavalyánkra tudott valami gyógyírt. Ha menta teát iszom, a mai napig a gyermekorom emlékeit idézi fel bennem.

2009 óta élek Miskolcon, közgazdász diplomámat a Miskolci Egyetemen szereztem. Nagyon szeretek túrázni és a természetben lenni. Amióta itt élek rendszeresen járok Bükkszentkeresztre kirándulni, rendezvényekre, vagy ha csak egy jó gombalevest szeretnék enni.

2019 nyarán vettem először részt Gyuri bácsi gyógynövénytúráin, amely fordulópont volt az életemben. A 3 napos gyógynövényismereti túrán Lakatos Márk túravezetőt öröm volt hallgatni, az a hatalmas tudás, elhivatottság, és a gyógynövények iránti szeretete óriási inspiráció volt számomra. Elhatároztam, hogy az addig hobbi szinten művelt gyógynövényekkel való foglalkozást komolyabb szintre emelem.

Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésének végzős hallgatója vagyok, Lakatos Márk mesteroktatónk tanítványa. Szabadidőmben már a saját kertemben termesztem a különböző gyógy- és fűszernövényeimet.