Orliczki Attila

Orliczki Attila túravezetőnk egész életét meghatározta a természet, a Bükki táj szeretete. Családjában generációk óta a mindennapi élet része a gyógynövények és az erdei gombák használata, fogyasztása. Mivel a természetfotózás a hobbija és a hivatása is, ezért nála jobban kevesen ismerik a Bükkszentkeresztet körülölelő tájat.

Magamról

Tősgyökeres Bükkszentkeresztiként a mai napig velem született ajándékként élem meg a természet szeretetét, családi hagyomány az erdő megismerése és tisztelete, nagyszüleim öröksége a gyógynövények és gombák mindennapi használata is. Ilyen örökséggel az ember teljes mértékben idevalónak érzi magát.

A helyi általános iskola jó alapokat adott az élethez, nem csak tudásban, emberi értékekben is remek iránymutatás volt. A Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelem-vízgazdálkodás szakán folytattam tanulmányaimat, ami szintén egy természet központú iskola volt. Mindig is foglalkoztatott az általam látott és megélt természeti jelenségek és tájak vizuális továbbadása, élményeim átadása. Ezért kezdetben autodidakta módon igyekeztem a fotózást elsajátítani, majd egy 2 éves képzésen fotográfus képesítést szereztem és mai napig ez a fő foglalkozásom.

A túrázás, túravezetés már 25 éve az életem része, rengeteg csoport, család kirándult velem a Bükkben. Megtiszteltetés volt számomra, hogy az első gyógynövénykert túravezetői között tudhattam magam és Szabó Gyuri bácsi bizalmát élveztem. Nagy öröm, hogy az új kertet nemcsak a fotózás miatt tudom felkeresni, hanem az ide érkező vendégeknek mutathatom majd be.

A gyógynövény Gyuri bácsi és lánya munkásságának köszönhetően reneszánszát éli, mint ezt sokan megírták, de napjainkban megint azt érzem, hogy egyre többen fordulnak a gyógynövények felé és nem csak a felismerésükre kíváncsiak, hanem a mindennapi életük rutinjába szeretnék beiktatni.

Túráim során a tudásanyag átadása mellett törekszem a jó hangulatra és arra, hogy örök élmény legyen a Gyuri bácsi gyógynövénykertjében tett séta.