Mezőfi Attila

Mezőfi Attila túravezető
Mezőfi Attila túravezető

Mezőfi Attila túravezető bemutatkozása

Mezőfi Attila túravezetőnk egy személyes élmény hatására került közelebb a gyógynövények világához. Majd a sors úgy hozta, hogy hobbiból hivatássá vált a gyógynövények iránti érdeklődése. Az évek során megszerzett tudását pedig szívesen osztja meg fiatalabbakkal és idősebbekkel egyaránt. Egynapos túrái közkedveltek az idelátogatók körében.

Magamról:

Gyakorlatilag az egész gyerekkoromat a szabadban, természetben töltöttem el. Nagyon szerettem az erdőbe járni, új utakat és helyeket felfedezni. Ez a mai napig így van. Számomra a természet, az erdő csendje mindig megnyugvást jelent. Ide járok kikapcsolódni, feltöltődni, elgondolkodni.

Gyerekkorom óta fogyasztom a gyógynövényteákat. Ennek az az oka, hogy kb. 2 éves koromban majdnem meghaltam torokgyíkban, annak ellenére, hogy be voltam oltva a ellene. Sikeresen felépülve a betegségből, néhány héten belül egy utazást tettünk egy felvidéki településre a rokonokhoz. Ott egy idős néni látta el édesanyámat sok tanáccsal, hogy milyen betegséget milyen gyógynövénnyel érdemes kezelni. Az immunrendszerem nagymértékben a kakukkfűtea fogyasztásának köszönhetően erősödött meg. Látván, hogy ezek a gyógynövények igenis hatásosak, és ráadásul mellékhatásoktól mentesek, azóta is folyamatosan gyűjtjük és fogyasztjuk őket.

Volt biológiatanáromnak, Balogh Ákosnak – aki sajnos néhány éve eltávozott közülünk – nagyon sokat köszönhetek. Ő volt az, aki már az első szakközépiskolás évemben felkarolt, és rávett arra, hogy lépjek be a Miskolci Öko-Körbe. Ez egy közhasznú természetvédelmi szervezet, amely erdei iskolás programokat indított és indít a mai napig is. Az ő unszolására kezdtem bele a csoportvezetésbe – szándékosan használom ezt a szót, mivel akkoriban még sokkal félénkebb voltam – de a támogatásának hála, sikerült belejönnöm, és most már nagyon szeretek túrákat vezetni, előadást tartani. Ennek a folyamatnak köszönhető az is, hogy tanítói képesítést szereztem az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campuson, mivel nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni.

Nagyon jó látni, mennyire hálásak azért, hogy szívvel-lélekkel foglalkoznak velük, és büszkeséggel tölt el, ha később a tőlem tanult dolgokat kamatoztatni tudják az életben.

A túravezetésben azt szeretem, hogy taníthatok, magyarázhatok, kint vagyok a szabadban, és sok új emberrel ismerkedem össze. Mint azt már többször megtapasztaltam, nincs két egyforma csoport: én azokat a csoportokat szeretem a leginkább, melyekben az emberek nyitottak, érdeklődőek és jókedvűek. Bükkszentkereszten a Kis-dél tető a kedvenc helyem, mert gyönyörű a kilátás, és tiszta időben a Magas Tátra is látható.

Galéria